Economics Quiz Set-6

 

-6

Free Subject/Topic wise Test Series

Subject: Economics

Topic: NCERT Class 11 Chapter 1

यह टेस्ट सीरिज़ सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए सामान रूप से उपयोगी है


Note: 

  • Answer key given in this document
  • Questions/answers are taken as it is from NCERT economics book
  • Some data may be change in after year 2020, please take care

1. Which of the following is grown in the rainy season?
(a) Sorghum and Millet
(b) Wheat
(c) Soyabean
(d) Rice

निम्नलिखित में से कौन बारिश के मौसम में उगाया जाता है?
(a) ज्वार और बाजरा
(b) गेहूं
(c) सोयाबीन
(d) चावल

Q.2. Which of the following is a Rabi crop?
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Cotton
(d) Jowar and bajra

निम्नलिखित में से कौन सी रबी की फसल है?
(a) गेहूं
(b) चावल
(c) कपास
(d) ज्वार और बाजरा

Q.3. Which of the following is fixed capital?
(a) Tools and machines
(b) Fertilisers and pesticides
(c) Soil
(d) Seeds

निम्नलिखित में से कौन निश्चित पूँजी है?
(a) उपकरण और मशीनें
(b) उर्वरक और कीटनाशक
(c) मिट्टी
(d) बीज

Q.4. Which of the following is a standard unit of measurement of land?
(a) Bigha
(b) Hectare
(c) Acre
(d) Guintha

निम्नलिखित में से कौन भूमि की माप की एक मानक इकाई है?
(a) बीघा
(b) हेक्टेयर
(ग) एकड़
(d) गुइंथा

Q.5. Which one among the following is a non-farm activity?
(a) Multiple cropping
(b) Crop rotation
(c) Dairy farming
(d) Modern farming

निम्नलिखित में से कौन एक गैर-कृषि गति-विधि है?
(a) एकाधिक फसल/मल्टीपल क्रॉपिंग
(b) फसल का चक्रिकरण
(c) डेयरी फार्मिंग
(d) आधुनिक खेती

 

Q.6. Money in hand is an example of
(a) Human capital
(b) Fixed capital
(c) Working capital
(d) Physical capital

हाथ में पैसा इसका एक उदाहरण है
(a) मानव पूंजी
(b) निश्चित पूंजी
(c) कार्यशील पूंजी
(d) भौतिक पूंजी

Q.7. HYV seeds stands for / HYV बीज है
(a) Heavy yielding variety seeds
(b) High yielding variety seeds
(c) Half yielding variety seeds
(d) None

Q.8. Multiple Cropping refers to :
(a) Cultivation of wheat and rice
(b) cultivation of two crops in alternate rows
(c) cultivating more than one crop on the same field each year
(d) cultivating crops and rearing animals on the same farm

एकाधिक क्रॉपिंग/मल्टीपल क्रॉपिंग को संदर्भित करता है:
(a) गेहूं और चावल की खेती
(b) वैकल्पिक पंक्तियों में दो फसलों की खेती
(c) प्रत्येक वर्ष एक ही खेत पर एक से अधिक फसलों की खेती करना
(d) एक ही खेत पर फसलों की खेती और जानवरों को पालना

Q.9. Multiple cropping means growing
(a) only two crops
(b) only three crops
(c) upto four crops
(d) more than one crop

मल्टीपल क्रॉपिंग का मतलब है बढ़ना
(a) केवल दो फसलें
(b) केवल तीन फसलें
(c) चार फसलों तक
(d) एक से अधिक फसलें

Q.10. Land under cultivation (in million hectares) in India in the year 2010-11 was / भारत में वर्ष 2010-11 में खेती के तहत भूमि (मिलियन हेक्टेयर में) थी
(a) 120
(b) 140
(c) 150
(d) 160

Q.11. Which area in India has a low level of irrigation?
(a) Deccan plateau
(b) Coastal regions
(c) Riverine plains
(d) Both (a) and (b)

भारत के किस क्षेत्र में सिंचाई का स्तर कम है?
(a) डेक्कन पठार
(b) तटीय क्षेत्र
(c) नदी के मैदान
(d) दोनों (a) और (b)

Q.12. Modern farming methods were tried in India for the first time in
(a) Punjab
(b) Western U.P.
(c) Haryana
(d) All the above

भारत में पहली बार आधुनिक खेती के तरीके आज़माए गए
(a) पंजाब
(b) पश्चिमी यू.पी.
(c) हरियाणा
(d) उपरोक्त सभी

Q.13. Which of the following is a modern farming method?
(a) Multiple cropping
(b) Use of HYV seeds
(c) Use of chemical fertilisers
(d) Both (b) and ©

निम्नलिखित में से कौन सी एक आधुनिक कृषि पद्धति है?
(a) बहु फ़सली
(b) HYV बीजों का उपयोग
(c) रासायनिक उर्वरकों का उपयोग
(d) दोनों (b) और (c)

Q.14. Which one among the following is not fixed capital?
(a) Machines
(b) Buildings
(c) Tools
(d) Raw materials

निम्नलिखित में से कौन निश्चित पूँजी नहीं है?
(a) मशीनें
(b) भवन
(c) उपकरण
(d) कच्चा माल

Q.15. Which one is a natural resource?
(a) Labour
(b) Raw materials
(c) Mineral
(d) None of the above

प्राकृतिक संसाधन कौन सा है?
(a) श्रम
(b) कच्चा माल
(c) खनिज
(d) उपरोक्त में से कोई नहीं

 

Q.16. High yielding variety seeds (HYV) were introduced to Indian farmers as a result of
(a) White Revolution
(b) Green Revolution
(c) IT Revolution
(d) None of the above

इसके परिणामस्वरूप भारतीय किसानों को उच्च उपज वाले विभिन्न प्रकार के बीज (HYV) दिए गए
(a) श्वेत क्रांति
(b) हरित क्रांति
(c) आईटी क्रांति
(d) उपरोक्त में से कोई नहीं

Q.17. Which Kharif crop is used for cattle feed?
(a) Sugarcane
(b) Potato
(c) Jowar and bajra
(d) Wheat

किस खरीफ फसल का उपयोग पशु आहार के लिए किया जाता है?
(a) गन्ना
(b) आलू
(c) ज्वार और बाजरा
(d) गेहूं

Q.18. The activities such as small manufacturing, transport, shopkeeping are referred to as
(a) Non-economic activities
(b) Non-farming activities
(c) Non-traditional activities
(d) Non-market activities

छोटे विनिर्माण, परिवहन, दुकानदारी जैसी गतिविधियों को संदर्भित किया जाता है
(a) गैर-आर्थिक गतिविधियाँ
(b) गैर-कृषि गतिविधियाँ
(c) गैर-पारंपरिक गतिविधियाँ
(d) गैर-बाजार गतिविधियाँ

Q.19. High Yielding Variety (HYV) seeds are developed in
(a) Research institutes
(b) Factories
(c) Krishak Bharati Cooperatives
(d) None of the above

उच्च उपज वाले किस्म (HYV) के बीज विकसित किए जाते हैं
(a) अनुसंधान संस्थानों
(b) फैक्टरियाँ
(c) कृषक भारती सहकारी समितियाँ
(d) उपरोक्त में से कोई नहीं

Q.20. The concept of White Revolution is associated with
(a) food crops
(b) milk
(c) cotton
(d) pesticides

श्वेत क्रांति की अवधारणा के साथ जुड़ा हुआ है
(a) खाद्य फसलें
(b) दूध
(c) कपास
(d) कीटनाशक

Q.21. Who is a person who puts together land, labour and capital?
(a) Moneylender
(b) Entrepreneur
(c) Zamindar
(d) Manager

वह व्यक्ति कौन है जो भूमि, श्रम और पूंजी को एक साथ रखता है?
(a) साहूकार
(b) उद्यमी
(c) जमींदार
(d) प्रबंधक

Q.22. A farmer who works on a piece of 1 hectare of land is treated as
(a) Medium farmer
(b) small farmer
(c) large farmer
(d) none of the above

एक किसान जो 1 हेक्टेयर भूमि के टुकड़े पर काम करता है, उसे माना जाता है
(a) मध्यम किसान
(b) छोटा किसान
(c) बड़े किसान
(d) उपरोक्त में से कोई नहीं

Q.23. Which is the most abundant factor of production in India?
(a) Land
(b) Capital
(c) Labour
(d) Tools and machines

भारत में उत्पादन का सबसे प्रचुर मात्रा में कारक कौन सा है?
(a) भूमि
(b) पूंजी
(c) श्रम
(d) उपकरण और मशीनें

 

Q.24. Working capital stands for :
(a) Tools, machines and buildings
(b) raw materials and money in hand
(c) total share capital
(d) fixed deposits in financial institutions

कार्यशील पूँजी है:
(a) उपकरण, मशीनें और भवन
(b) कच्चे माल और पैसे हाथ में
(c) कुल शेयर पूंजी
(d) वित्तीय संस्थानों में सावधि जमा

Q.25. Consumption of chemical fertilisers is highest in which state of India?
(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) Himachal Pradesh

भारत के किस राज्य में रासायनिक उर्वरकों की खपत सबसे अधिक है?
(a) पंजाब
(b) हरियाणा
(c) राजस्थान
(d) हिमाचल परदेश

Q.26. Marginal farmers are those :
(a) who use modern methods for farming
(b) who practice crop rotation for farming
(c) who did not have sufficient land for farming
(d) who use modern methods of irrigation

सीमांत किसान वे हैं:
(a) जो खेती के लिए आधुनिक तरीकों का उपयोग करते हैं
(b) जो खेती के लिए फसल चक्रण का अभ्यास करते हैं
(c) जिनके पास खेती के लिए पर्याप्त जमीन नहीं थी
(d) जो सिंचाई के आधुनिक तरीकों का उपयोग करते हैं

Q.27. ‘Operation Flood’ is related to :
(a) control flood
(b) production of fish
(c) milk production
(d) grain production

ऑपरेशन फ्लड’ किससे संबंधित है:
(a) बाढ़ नियंत्रण
(b) मछली का उत्पादन
(c) दूध उत्पादन
(d) अनाज उत्पादन

Q.28. Green Revolution is related to :
(a) Milk Production
(b) Grain production
(c) Fish production
(d) none of these

हरित क्रांति संबंधित है:
(a) दूध उत्पादन
(b) अनाज उत्पादन
(c) मछली उत्पादन
(d) इनमें से कोई नहीं

Q.29. Which one of the following is not an effect of modern farming?
(a) Soil degradation
(b) Deforestation
(c) Decrease in groundwater
(d) Water pollution

निम्नलिखित में से कौन सा आधुनिक खेती का प्रभाव नहीं है?
(a) मृदा क्षरण
(b) वनों की कटाई
(c) भूजल में कमी
(d) जल प्रदूषण

 


Ans to NCERT Questions:

1 (a), 2 (a), 3 (a) , 4 (b), 5 (c), 6 (c), 7 (b), 8 (c), 9 (d), 10 (d), 11 (a), 12(d), 13 (d),14 (d),15 (c), 16 (b), 17 (c), 18 (b), 19 (a), 20 (b), 21 (b), 22 (b), 23 (c), 24 (b), 25 (a), 26 (c), 27 (c), 28 (d), 29 (d)


पीडीऍफ़  https://t.me/quiz4exams पर  भी उपलब्ध

image_pdfDownload this page as pdfimage_printPrint this page